Matchedin driftar en av de stora långtidsparkeringarna på Arlanda sen snart ett år tillbaka. Läs om resan som innehållit ups and downs!

Att ta över en verksamhet under högtryck

I december förra året startade Matchedin ett stort uppdrag tillsammans med First Hotel Arlanda Airport, vi skulle tillsammans driva Flygets Långtidsparkering. Drygt 800 parkeringsplatser som vi skulle ta över precis när högsäsongen skulle börja, 1 december 2019.

Vi förberedde oss och anställde med hjälp av Arbetsförmedlingen i Sollentuna 10 nya chaufförer och startade ett samarbete med Samhall för att rekrytera personal via dem. Vi analyserade arbetsprocessen och försökte förstå hur verksamheten skulle bedrivas på bästa sätt.

Det blev en hektisk och rolig period. Alla medarbetare och partners ställde upp och gjorde allt för att vi skulle lyckas. Vi lärde oss på vägen och förstod vad vi måste utveckla för att jobba enklare, smartare och effektivare. Nya IT-system utvecklades tillsammans Molndrift. Nya bussar beställdes från Upplands Motor. Schemaläggningsprogram utvecklades och medarbete utbildades i en otrolig fart. Parkeringen var smockfull och vi fick ibland skapa nya parkeringsplatser åt kunderna för att ge alla en plats att parkera.

Allt gick mycket bättre än vi själva hade kunnat föreställa oss från början. Den 28 februari är det helt fullt på parkeringen och nya investeringar behövdes göras.

Covid-19

När vi hämtat våra tre nya Ford Transit-bussar från Upplands Motor den 9 mars så började vi ana vad som var på gång. Coronaviruset, eller rättare sagt Covid-19, hade börjat visa hur mycket det skulle påverka vår värld. På bara några veckor så slutade bokningarna komma, i princip alla bokade av och parkeringen tömdes succesivt på bilar. Den 31 mars var parkeringen i princip tom. Ett tydligare bevis på hur snabbt allt gick är svårt att hitta. Covid-19 fick stora konskenser för vår partner First Hotel Arlanda Airport som den 15 maj gick i konkurs. Matchedin kämpade vidare med uppdraget för att hålla alla medarbetare kvar i anställning och för att rädda alla våra investeringar och uppdraget.

En flygplats som stilla vaknar

Nu har sommaren gått och hösten är här. Det är fortfarande rätt tomt och öde på parkeringen, men vi kämpar fortsatt på. Inga medarbetare har behövt sluta. Matchedin har försökt att leva efter våra värderingen under hela den processen, människan före vinst och marginaler. Matchedin är till för våra medarbetare, inte tvärtom. Vi driver parkeringen vidare på uppdrag av ägaren Arlandastad Holding och vi har tecknat nya avtal för att hålla verksamheten vid liv. Så sakta börjar livet på Arlanda återvända. Fler flyg avgår även om allt ännu är osäkert och det är tvära kast i vår omvärld. Vi har lärt oss att uthållighet och en hållbar plan tillsammans med trogna medarbetare och omtänksamma partners är nödvändigt för att överleva. Vi tror på det vi gör och det gör att vi även klarar av att tackla en utmaning som Covid-19!

www.flygets.se

www.arlandastadholding.se

Meny