För många är det en spännande och annorlunda upplevelse att möte julen på en arbetsplats. Särskilt om man kommer från ett land där julen inte är en lika stor högtid. Läs om Beshas första jul på sitt nya arbete….

Julen, en viktigt del av svensk företagskultur

Det är snart julafton och under senaste månaden har det på alla företag julpyntats, pratas julledighet, diskuteras julklappar till barn, planerats lussetåg, haft julfest och i största allmänhet haft det väldigt mysigt och trevligt. För de allra flesta av oss är det naturlig och vi nästan förväntar oss få en liten julklapp av vår arbetsgivare. Men för ganska många är det här något helt nytt.  

Novamedia, som driver Postkodlotteriet, arbetar Besha som kontorsvärd. Hans jobb är att sköta om kontoret och se till att allt är fint och i ordning. Han sköter om kaffemaskiner, dukar fram fika och luncher till möten, ser till att lunchmatsalen är ren och att alla diskmaskiner är urplockade. Han har det där jobbet som är så viktigt för att alla ska trivas och kunna fokusera på sina arbetsuppgifter. En av de allra viktigaste uppgifterna den senaste tiden har varit allt fixande inför julen.  

” I Sverige märker jag att det är jätteviktigt att fira jul. Människorna här är mycket upptagna, bland annat med att handla julklappar. Jag och min fru pratar mycket om hur fint det är här nu vid jul. Det är så mycket ljus och juldekorationer. Jag har även upptäckt pepparkakor!”

Ny i Sverige och upptäckte pepparkakan!

Besha, hans fru och dotter på två år, kom till Sverige från Irak för 11 månader sedan och detta är hans första jul. I Irak firade han inte jul och skillnaderna för honom kulturellt är mycket stora.

”Innan jag kom till Sverige hade jag aldrig smakat på pepparkakor. Nu har jag och min fru alltid pepparkakor hemma och vi tycker det är jättegott. När min dotters förskola firade Lucia, tog alla familjer med sig olika fika. Vi tog med oss Baklava, andra tog med sig pepparkakor, lussebullar och tårtor. Det blev en fin mix av olika traditioner. Jag tror att det är jätteviktigt att barn får lära sig svenska traditioner när de bor i Sverige! ” berättar Besha för Veronica.  

Vi tar mycket av det som händer kring jul för givet. En sak som många av oss längtar till är julledigheten. Beshas reflektion på det är tiden det ger med familjen, något han inte är vid från sitt hemland.

”Den långa ledigheten kring julen ger också möjlighet att umgås mycket med familjen, vilket är jättebra! I Irak är man bara ledig på Nyårsdagen. Jag och min familj har varit och besökt julmarknaden i Gamla stan. Vi var där på kvällen och det var jättemysigt. Jag gillade verkligen de små stugorna där man kunde köpa glögg och lussebullar.”

”Pappa, titta….. Stjärna!”

Vi är så vana vid allt som händer kring julen så vi tänker inte så mycket på hur nästan hela samhället förändras. Alla ljus och dekorationer som vi hänger upp hemma och på stan. En annan av Matchedin medarbetare, kom också till Sverige i jultider, fascinerades av alla ljus och av lugnet jämfört med sitt hemland. Han tyckte att jul-ljusstakar och stjärnor i alla fönster var så vackra och stämningsfulla. Det gav ett lugn som han inte upplevt tidigare.

Även Besha och hans familj uppskattar ljusen som skapar stämning i mörkret.   

”Min dotter Lani, som är två år, gillar verkligen stjärnor och säger hela tiden ”Pappa titta…Stjärna!”. Nu har jag köpt en julstjärna som står i fönstret i köket.
I mitt hemland köper man inte heller julklappar till varandra men i år kommer jag att köpa till min fru och min dotter!”,  avslutar Besha och ler stort.

 www.postkodlotteriet.se

www.matchedin.se

Meny