Läs fortsättningen av Sofias tankar om att gå från sjukskriven till att arbeta. Nu 10 månader efter att hon gjorde sina första trevande steg som arbetstagare. Månader som inneburit en resa som började med 50 procents anställning med stöd som idag är heltid och stort ansvar.

10 månader med jobb

För några veckor sedan var det 10 månader sedan jag gjorde min första trevande arbetsdag hos
Matchedin efter en treårig sjukskrivning. Nervösa steg och katastroftankar svepte omkring i huvudet på mig och trots glädjen över möjligheten jag hade fått var jag så rädd att detta inte skulle gå. I tre år hade jag spenderat all min tid på att övertyga försäkringskassan om att jag var för svag för att kunna arbeta. I tre år hade jag gjort allt i min makt för att göra mina svagheter så synliga som möjligt så att ingen skulle kunna ifrågasätta mitt behov av ekonomiskt stöd. Arbetsodugliga Sofia som behövde hjälp. Men helt plötsligt var det inte så längre.

Det har tagit mig lång tid att börja se mig själv som en människa som går till jobbet varje morgon. Att förstå att jag idag har ett arbete som jag faktiskt förtjänar – och fortsätter göra mig förtjänt av varje dag som jag utför mitt jobb rätt. I början kändes det lite som att spela teater men tids nog blir det vardag att ställa klockan, trängas på tunnelbanan och stresshandla middag i matbutiken med alla andra som slutar klockan fem. Självförtroendet i att ha ett jobb jag är bra på och trivs med har gett mig ro att våga lita på att livet går vidare. Saker löser sig förr eller senare.

Mod är nyckeln

I min förra text som också finns att läsa på matchedin.se (länk) skrev jag om vikten av att våga chansa och satsa. Det stämmer verkligen helt och hållet att mod är nyckeln när du ska kasta dig ut i någonting nytt och läskigt. Tilltro till dig själv kommer alltid vara nödvändigt om du ska klara av utmaningar utan att gå under av oro. Men det finns många andra aspekter av min utveckling som var nödvändiga för att detta skulle gå så bra som det faktiskt gjort. Matchedin spelar en stor roll i att jag över huvud taget kan skriva den här texten idag.

Det är viktigt att komma ihåg att det behövs mod i bägge ändar när det kommer till att människor med sjukskrivningar, funktionsnedsättning, utbildningsbrist eller andra komplicerade bakgrunder ska komma ut i arbete. En god inställning och en arbetslängtan tar dig ingenstans om det inte på andra sidan står en modig arbetsgivare där villig att satsa på dig. För människor som aldrig behövt gå utan jobb och lever upp till en normativ bild av hur den ”korrekta arbetstagaren” ser ut kan det jag skriver om säkert vara svårt att relatera till. Många har turen att helt slippa reflektera över hur man på bästa sätt gör sig säljbar på grund av sina svåra förutsättningar. För någon som däremot kämpar varje dag med att slå sig genom både sina egna och samhällets barriärer är det avgörande att hitta en arbetsplats som ser till din förmåga och ger dig en ärlig chans.

Prata om mig, inte mina utmaningar

På Matchedin blev jag aldrig avkrävd att visa upp något CV. Det var inte relevant för dem att veta exakt vad jag hade gjort tidigare vare sig i utbildning eller arbete. Istället satte vi oss ner och pratade. Jag berättade om min passion för att skriva, hur jag älskar att umgås med och jobba nära människor, att jag trivs bra i sociala sammanhang och att jag absolut inte ville hamna isolerad någonstans. De tog min personlighet i beaktning och genom respektfulla samtal byggde de en bild av vem jag var, vilka kvaliteter jag hade och var någonstans jag skulle kunna trivas och göra som bäst ifrån mig på en arbetsplats. För första gången efter dessa tre år av intyg, läkarbesök och olika instanser satt jag bara och pratade om mig själv. Inte mina problem, sjukdomar och hinder. Det var en sån befrielse efter dessa år av negativt fokus – och det bästa var att det fungerade. Inom kort hittade de en fantastisk arbetsplats och jag fick med tät coachning av min mentor göra min första ordentliga arbetsvecka.

Jag har jobbat i tio månader, gått från halvtid till heltid och varit med och byggt upp ett nytt kontor i Stockholm där jag idag är ansvarig för både kontor och reception. Vid årsskiftet sa jag hejdå till Matchedin och min anställning gick över till Avanza. Det har hänt mer spännande saker i mitt liv de senaste tio månaderna än jag trodde var möjligt – och om ingen hade vågat satsa på mig hade det kanske inte hänt.

Annorlunda är bra

Är det någonting jag förstått efter min tid hos Matchedin som jag bär med mig är det att alla tjänar på att se människor och deras egenskaper bortom elitistiska kravbilder. Orättvisa förutsättningar får inte hamna i vägen för att fantastiska människor lyfts och ges möjlighet att visa vad de går för. Så mycket helt duglig arbetskraft försvinner när vi exkluderar de som inte lever upp till samhällets snäva mallar. Att känna att man bidrar, behövs och blir sedd för sin förmåga får aldrig vara ett privilegium endast vissa får åtnjuta. Om vi vågar satsa på det som är annorlunda får vi mycket mer spännande resultat.

 

Sofia Ivarsen

Kontorsansvarig receptionist

Avanza Bank

Meny